Home » Yoga

Yoga

YOGANS FÖRDELAR
Ordet yoga betyder att förena, att föra samman kropp och själ. Inom yogan finns en hel livsfilosofi. Här finns fysiska övningar, andnings- och meditationsövningar och medel hur man förhåller sig till livet i olika situationer. De fysiska övningarna ger dig en smidigare och mer balanserad och flexibel kropp, samtidigt som varje asana, rörelse, påverkar kroppens energisystem. Andningsövningarna hjälper dig att komma djupare in i din kropp och höjer din livsenergi, samtidigt som de hjälper kroppen att slappna av och släppa taget. De meditativa övningarna ger dig förmåga att fokusera bättre och att vara mer närvarande i nuet.

Det som är så härligt är att alla kan yoga, oavsett ålder och förutsättningar. När du gör de olika fysiska övningarna utgår du alltid ifrån dig själv och hur kroppen känns och fungerar just idag. Den hjälper dig att få en ökad kroppsmedvetenhet, att känna dina begränsningar men också att veta när du kan pusha lite till och utmana dig själv. Så småningom märker man att yoga är inte bara den stund då vi ses tillsammans på mattan under yogapasset utan den blir ett hjälpmedel att ta till i vardagslivet, genom de olika andningsövningarna, genom de fysiska rörelserna som hjälper dig med balansen och styrkan och meditationsövningarna som blir en hjälp mentalt.

Varmt välkommen till din stund på mattan.

MITT NAMN ÄR INGRID BANHEDEN BREISNER

I över 25 år arbetade jag som språklärare i svenska, engelska och franska på högstadiet. Sen drygt tio år leder jag yogaklasser. I princip i hela mitt vuxna liv har jag lett klasser och undervisat och jag tycker mycket om det. Det är härligt att se människor växa och hitta in i sig själva och hitta sin stadga. Genom många år inom undervisning har jag en naturlig förmåga att känna vad gruppen behöver, ”att tänka lite före” och känna av hur det känns för dig som kommer som deltagare på mina klasser. Hela gruppen ska vara med. Ingen lämnas åt sidan utan alla är med där var och en befinner sig just nu. Med tydlighet men också intuition vet jag vad yogaklassen behöver och leder den utifrån detta.  Därför går det också att blanda nybörjare med mer erfarna utövare. Var och en får sitt utifrån den egna dagsformen och kroppens förutsättningar.

YOGAN – MIN LIVFÖRSÄKRING
Sedan 2013 är jag utbildad Global Yoga lärare, en yogateknik som hämtat inspiration från bl a Iyengar yoga och Ashtanga yoga. Långt innan dess började jag intressera mig för den yogiska livsfilosofin och för mig har det varit ett rättesnöre hur jag ska förhålla mig till livet.  Nu har det alltmer blivit en livförsäkring för att hålla kroppen igång så att den fungerar så länge som möjligt och jag förstår alltmer hur viktig rörelsen är, i det stora och lilla.

Jag leder tre olika slags yogapass:
Flödesyoga är en dynamisk yogaform där kroppen mjukas upp inifrån och ut. Passet börjar med stretchande, uppmjukande rörelser för att få igång flödet i kroppen. Musklerna värms upp och rörelserna utförs från en kroppsdel till en annan, för maximal uppvärmning och där andningen följer med och hjälper till att utföra rörelserna på bästa sätt. När kroppen är uppvärmd blir övningarna mer fysiska och mer utmanande. Flödesyoga är en fysisk yogaform med fokus på andning, koncentration, styrka och muskler. Du hittar in i din position, i din koncentration och i en medveten närvaro.

Yinyoga är en yogaform där vi sitter eller ligger i alla positioner. Fokus ligger på kroppens bindväv, leder, ligament, skelett och fascia. Vi stannar i upp till fem minuter i varje position för att musklerna verkligen ska hinna med att slappna av och låta kroppen vila. Yinyoga ger tid för medveten närvaro, andningsövningar, att släppa taget och att låta det ske som ska ske. Avslappnande och ibland utmanande. För många har yinyoga en stor effekt på kroppen, särskilt efteråt med en ökad rörlighet och en känsla av lätthet i kroppen.

Yoga Nidra är en guidad meditationsteknik som också kallas den yogiska sömnen. Du ligger bekvämt på rygg, stöttad av bolster och meditationskuddar på en ullmatta som värmer din rygg och med en filt över för maximal avslappning. Min röst tar dig på en resa genom kroppen för uppmärksamhet till olika kroppsdelar. Yoga Nidra är ett tillstånd mellan vakenhet och sömn som hjälper kroppen till djup avslappning men också energipåfyllnad. För dig som vill komma ner i varv, slappna av och skapa en bra balans i kropp och själ. ​​Att ge kroppen tid för medveten avslappning och återhämtning kan hjälpa dig i vardagen, att då och då stanna upp, vända ditt fokus inåt och inte bara köra på i en tillvaro som snurrar allt fortare. Att stiga åt sidan, betrakta, ta några djupa andetag och få en buffert att luta sig mot när livet går fort, kan ge goda hälsoeffekter. Vi möts en timme i veckan i en guidad meditation, några uppmjukande yogarörelser och medvetna andetag, som ger dig beredskap för vad resten av veckan bjuder på.

INSPIRATION
I mina klasser har jag hämtat inspiration från olika yogamästare och skapat klasser som passar mig att leda, som känns bra för kroppen och är härliga att få förmedla. Jag vägleder genom min röst och berättar vilken del av kroppen det är fokus på just nu. Också för att det ska vara lättare för dig att släppa taget om livet utanför och bara ha fokus på dig – det viktigaste av allt. Stor vikt läggs vid andningen, denna källa till liv, som är ständigt närvarande och som kan göra underverk för kroppen.

Klasserna hålls i en lugn, skön miljö med dämpad belysning, tända ljus och med härlig musik i bakgrunden. Doftspridaren sänder ut behagliga dofter som sprids i rummet och hjälper dig att slappna av och vara närvarande. Varje yogapass är unikt och ger en skön paus i tillvaron, en möjlighet att hämta energi men också på samma gång få vila, i närvaro hos dig själv.

Kom du också och prova – ett andetag i sänder!
Namasté Ingrid

 

Friskvårdsbidraget gäller för yoga och Nyttoliv samarbetar med hälsoportalerna epassi, Benify och Wellnet. Är din arbetsplats kopplad till någon av dessa kan du använda bidraget som betalningssätt.  


Vårens yogaklasser:

Tisdagar (med start den 30 januari)

17.45 – 19.00 Flödesyoga med fysiska och dynamiska rörelser. 13 ggr á 1950 :-. (180:- per gång.)

19.15 – 20.15 Yinyoga 13 ggr á 1690:- (160:- per gång.)

Onsdagar (med start den 31 januari)

9.30 – 10.45 Flödesyoga Obs! På Tennishallen. 13 ggr á 1950 :-. (180:- per gång.)

Torsdagar (med start den 1 februari)

17.45 – 18.45 Yoga Nidra 13 ggr á 1690:-. (160:-/gång)

19.00 – 20.15 Flödesyoga med fysiska och dynamiska rörelser. 13 ggr á 1950:-. (180:- per gång.)

Vi börjar den 30 januari med uppehåll v. 8 (sportlov) och v. 13 (påsklov).

OM YOGAKLASSERNA
Alla yogaklasser är på Nyttoliv Hälsocenter vid Stortorget i Svedala, förutom onsdagsklassen som är på Tennishallen. Yogaklasserna betalas med faktura som skickas ut vid terminens start. Om du missar någon gång under terminen finns det möjlighet att ta igen i en annan grupp och i mån av plats. Meddela mig senast samma dag. Meddela mig också om du inte kommer så jag kan ge plats til  någon annan. Anmäler du dig till flera yogaklasser får du 25% på den billigaste klassen. Har du inte möjlighet att gå en hel termin, pga arbetstider, mm, kontakta mig på ingrid.banheden@nyttoliv.se så hittar vi en lösning. Kanske är faktura på halva terminen ett alternativ. Det finns även möjlighet att betala per gång om du hellre vill göra det, men det blir dyrare än att betala för hela terminen.
Yogan passar alla och anpassas efter gruppens konstellation och behov. Kom gärna en stund innan så du hinner landa och varva ner. Ta med egen yogamatta och en filt till avslappningen. Under och efter passet bjuder vi på vatten med eterisk pepparmyntsolja (väldigt uppfriskande) och vid kalla årstider PUKKA-te. Varmt välkommen!

ANMÄLAN
Du anmäler dig till valfri klass genom att klicka i rutan Till anmälan: där du väljer vilket pass du vill gå på. Skriv i meddelanderutan om du vill vara med på plats eller online.

Vårens yogaklasser online:

Vill du vara med på mina yogaklasser men har inte möjlighet att komma till Nyttoliv eller Tennishallen? Då finns fortfarande alternativet att vara med online. Du anmäler dig precis som vanligt genom att klicka i rutan Till anmälan här ovan och skriver i meddelanderutan att du är med online. Du kan anmäla dig till en hel termin eller per gång. Samma priser gäller som på plats i lokalen. För att yoga online behöver du ladda ner appen Zoom. En stund innan passet börjar skickar jag länken till dig och så möts vi via datorn.

 

 

 

  

Sagt om Ingrids yoga:

Gunilla:

I ett utåtriktat liv känns det skönt att komma in i yogasalen för lite introspektion. Under Ingrids yoga har min medvetenhet och omtanke kring min fysiska kropp ökat. I slutet av yogapasset i Savasana känns det som kroppen har byggts ihop på nytt, slappnat av och släppt taget om tidigare spänningar. Yes, nu är jag redo att möta omvärlden igen;)

Inger:

En av de bästa saker jag gjort i mitt liv! Efter endast ett par gånger kände jag skillnad i framförallt bäckenpartiet. Från att ha upplevt det som en ”fast rektangel” till att upplevas som en ”sprattel-gubbe”. Ledigheten och smidigheten blir bara bättre. Kroppsmedvetenheten ökar betydligt. Att äntligen ha lärt sig andas på rätt sätt har öppnat många dörrar… Jag känner mig hel i kropp och själ och ett inre lugn efter ett yogapass, och jag märker att det sitter i längre ju mer jag ägnar mig åt yogan. Framförallt märks frånvaron av yoga i kroppen! Den största anledningen till att jag upplever detta så positivt och uppnår de resultat jag gjort beror på Ingrids fantastiska förmåga att leda och lära ut i yogapassen!

Eva: 

Din yoga är så tillåtande! Det är en lugn och trygg vetskap när du säger ”det kan kännas annorlunda på höger och vänster sida” och ”då är det bara så”. Det här med att du låter yogan vara accepterande gillar jag skarpt! • Din yoga är omtänksam och innerlig. • Jag har blivit mycket rörligare i kroppen sedan jag började på din yoga. • Andningen tänker jag mycket på – och förutom att det, sedan ett par terminer hos dig, går mer automatiskt att andas rätt på själva yogan – så andas jag mer medvetet och ”bättre” överhuvudtaget. Jag säger till andra att andas också… när de stressar! • Varje tisdagsmorgon känns det som att jag ska få en fin present! När jag får vara med på yogan känns det som ett privilegium att få vara med på din yoga.

Lenny:

Tack vare yogan som du leder så har jag börjat upptäcka vad min kropp förmår och jag har börjat tänka på att ta hand om min kropp. Att jag tänker på kroppen på ett hälsosammare sätt. Tack vare yogan som du leder har jag börjat våga träffa andra människor i nya sammanhang. Tack för att du inte frågar så mycket utan fokuserar på yogarörelserna och tankegångarna bakom varje rörelse.  Det gör att jag känner mig välkomnad och del av ett sammanhang. Tack vare yogan så har jag börjat sätta på väckarklockan på morgonen och komma upp tidigare. Morgnarna känns trevligare efter att jag börjat med yoga. Jag tänker mer på hur jag ska röra mig på morgonen och stretcha för att orka med dagens göromål. Yogan gör att jag utmanar min kropp på ett nytt sätt. Från det att jag var stel och hade ont överallt så känner jag att min kropp orkar mer på grund av andningsövningarna och blir mer vig i leder och muskler av strechövningarna. Det är positivt på flera och många sätt.

Susanne:

Andningen som jag har lärt mig på yogan använder jag ofta när jag tränar cirkelfys och löpning. Tidigare så höll jag ofta andan när jag ansträngde mig extra mycket/hårt, numera när det börjar kännas tungt så försöker jag istället andas mig igenom övningarna, det fungerar förvånansvärt bra. Jag har också genom yogan fått en annan förståelse för hur jag ska stretcha efter mina träningspass. Mycket av de stretchrörelser som vi gör på t.ex. Friskis&Svettis kommer helt säkert från yogan, och nu vet jag hur jag ska göra för att göra rätt. Tack för denna terminen, alltid lika härligt att komma till er på morgonen även om jag ibland är lite trött! :)

Gunilla: 

Jag känner att jag är smidigare av yogan och blir stelare vid uppehåll. Efter ett yogapass är jag totalt avslappnad. Tänker oftare på att slappna av i vardagen (sänk axlar, slappna av i ansiktet..) Trestegsandning hjälper när jag känner mig stressad. Jag tror att yogan hjälper mot vallningen för de är mycket mindre och färre ;) Du har bra övningar med variation. Du är en bra yogalärare, lugn, med tydliga instruktioner och inflikar med lite skratt emellanåt. ?

Tommy: 

Jag känner att din yoga verkligen hjälper mig. Känner mig piggare och starkare, samtidigt som det är väldigt avkopplande. Mycket bra musikval under passen.

Monica:

Att ha förmånen att få yoga med Ingrid på Nyttoliv är en vilsam och samtidigt energigivande upplevelse. Passen innehållen mjuka, sköna rörelser som ibland utmanar på ett bra sätt. Här finns också ”extra allt” som skön miljö, vilsam musik, tänkvärda texter att lyssna till och en avslutande nackmassage med passande dofter som Ingrid varsamt erbjuder. Yogapasset har något för alla sinnen! Jag har tyvärr hälsoproblem och yogan hjälper mig också att hantera även delar av detta; Smärtor och jobbiga tankar sköljes bort och jag mår så mycket bättre efter ett yogapass. Jag kan varmt rekommendera Yoga med Ingrid på Nyttoliv till alla jag känner! – vilket jag faktiskt också gjort och flera av mina vänner har ibland följt med och varit lika nöjda som jag! Jag är så glad att vi har tillgång till denna underbara upplevelse här i Svedala! Flera gånger i veckan dessutom! Prova du med!

Jenny:

Yogan har gett mig så otroligt mycket mer än bara träning. Den ger en resa i livet som inte går att beskriva! Man jobbar så mycket med sig själv och sin kropp att medvetenheten bara ökar och ökar. Att träna yoga för mig har inneburit ett helt nytt levnadssätt, där man lär känna sig själv på djupet! En helt ny livsstil helt enkelt! Kan varmt rekommendera Nyttoliv med Ingrid som mentor/tränare. Hon ger en harmonisk träningsstund och har inte mindre än 30 års erfarenhet av yoga!