Home » Recept

Recept

Här lägger vi ut recept som vi brukar bjuda på när vi har evenemang. Är det något ni vill ha recept på och som inte finns här så kontakta oss.
Vi använder Janesh Vaidias auyrvediska recept så ofta vi kan. Dessa recept innehåller en del nya råvaror och kryddor vilket gör att det är många nya smaker och konsistenser som man upplever. Vill ni prova lite annorlunda maträtter, så prova gärna dessa. Vi har lagat snart alla i boken nedan och det har varit väldigt gott. Här finns allt från morgongröt och mellanmål till smarriga desserter och kakor utan socker och vetemjöl. Lycka till!

Vi är övertygade om att det vi äter är otroligt viktigt och påverkar oss betydligt mer än vad vi tror. Vi måste ta ansvar för vår kropp och ge den rätt bränsle. Den skall fungera hela livet och ”tankar” vi med dåligt drivmedel så går motorn sämre och sämre och vi drar lättare på oss sjukdomar.

Rödbetspaj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Broccolisoppa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minttårta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingrids fröknäcke

Sesamfrö 1 dl

Linfrö ½ dl

Majsmjöl 2 dl

Solrosfrö 1 dl

Rapsolja ½ dl

Salt 1 krm

Kokande vatten 2 dl

Pumpafrö

Lite flingsalt ovanpå

Blanda allt i en bunke till en jämn smet som sedan breds ut jämnt och över en hel plåt täckt med bakplåtspapper. Sätt in nederst i ugnen i 150 graders värme i 50-60 minuter. Låt svalna innan du skär eller delar dem i lagom stora bitar.

 

Italiensk bön- och linsgryta 4 portioner


1 röd lök
380 g blandade bönor, kokta
380 g gröna linser, kokta
1 msk grönsaksbuljong
1 pkt krossade tomater
1 dl vatten
1 msk balsamvinäger
2 msk tomatpuré
1 tsk timjan
1 tsk oregano
1,5 msk paprika
3 msk olivolja
1 st fänkål
250 g morot
2 vitlöksklyftor
1 nypa salt
1 kruka persilja
1 nypa svartpeppar

Skala och finhacka rödlök och vitlök. Skala och tärna morötterna och skölj och grovhacka fänkålen. Hetta upp oljan i en stor kastrull eller gryta och fräs grönsakerna ca 2-3 min. Tillsätt paprikapulver, oregano, timjan, tomatpuré och balsamvinäger och fräs i ca 15 sek under omrörning. Tillsätt vatten, krossade tomater och buljong och låt grytan puttra under lock ca 20 min. Rör om då och då.

 

Raw Chili Choko Sweet

Cirka 20 bitar

1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
4 msk kakao
1 nypa havssalt
1 liten torkad chili
1 tsk vaniljpulver
2 msk krossade linfrön
4 msk kokosflingor
2o dadlar (urkärnade)
1-2 msk vatten
2 stjälkar späda rabarber
1 dl mandel
1 nypa havssalt

Lägg frön och kärnor i en  mixer och kör tills de blir till mjöl. Häll i kakao, salt, chili, linfrön och kokosflingor och kör igen tills allt blandats.
Lägg i dadlar och kör tills det blivit en massa. Tillsätt vattnet och kör lite till för att få smeten att gå ihop. Lägg i rabarber och mandlar och pulsa med kniven ett par gånger tills allt blandats. Tryck ut smeten i en form (15×20 cm) till ett cirka 3 cm högt lager. Strö över lite havssalt. Ställ in i frysen. Ta ut efter cirka en halvtimme och skär upp i bitar. Förvara godiset i kylen eller i frysen.

 

Rabarberkaka med mandel

500 g rabarber
5 ägg
3 dl strösocker
Knappt 4 dl vetemjöl
150 g mandelmassa
1 dl pärlsocker
75 g smör
Putsa och skär rabarbern i mindre bitar. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Riv mandelmassan och blanda ner den i smeten tillsammans med mjölet. Häll smeten i en smord och bröad form (cirka 25 cm i diameter). Tryck ner och strö över rabarbern. Fördeöa pärlsockret och hyvla till sist över smöret. Grädda i ugn 175 grader i 30-40 minuter.

 

Morots- och apelsinsoppa

500 g morötter
30 g smör
1 1/4 dl apelsinjuice
1 – 1 1/4 l grönsaksbuljong
1 liten lök grovt hackad
1 msk hackad färsk timjan eller 1 tsk torkad
salt och peppar

Skala och skiva morötterna. Lägg dem och smöret i en stor tjockbottnad kastrull och fräs på medelstark värme i 10 minuter. Rör om då och då. Tillsätt apelsinjuice, buljong och lök. Koka upp och tillsätt timjan, salt och peppar. Sänk värmen, lägg på lock och koka i 20 minuter eller tills morötterna är mjuka. Låt svalna. Kör soppan slät i omgångar i en mixer eller matberedare. Häll tillbaka soppan i kastrullen och hetta upp den på nytt. Klar att servera!

 

 

Ingrids filmjölksbröd

Vetemjöl 10 dl

Grahamsmjöl 2 dl

Bikarbonat 3 tsk

Salt 1 tsk

Solrosfrö 1 dl

Linfrö 1 dl

Russin 1 dl

Sirap 1 ½ dl

Fil 10 dl

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke, förutom bikarbonaten som blandas ut i lite mjöl innan den blandas med resten av smeten. Häll smeten i de två formarna och sätt in formarna i den nedre delen av ugnen i ca 60 minuter. Ta ut bröden ur formarna och låt svalna under bakduk.

 

 

 

 

recept
recept

Filmjölksbröd (Clarion Hotel)

Ingredienser, 1 bröd:
5 dl filmjölk
3 dl vetemjöl
2 dl vetekross
2 dl rågkross
1 dl kärnfria russin
1/2 dl solrosfrön
1 msk bikarbonat
1 tsk salt

Gör så här:

Dag 1: förbereda degen:
Blanda alla ingredienser i en bunke förutom vetemjöl och bikarbonat.
Täck bunken och ställ den i kylen över natten så att krossen hinner mjukna.

Dag 2:
Sätt ugnen på 150 grader.
Rör ihop vetemjöl och bikarbonat i en skål.
Tillsätt blandningen till de kalla ingredienserna
från kylen och rör om tills allt är väl blandat.
Smörj en brödform och häll i smeten.
Grädda brödet längst ner i ugnen i cirka 90 minuter.

 

Rawfood chokladbollar, 15 st

Ingredienser:
1 dl sötmandel
1 dl cashewnötter
8 st dadlar, urkärnade
1 msk kakao
1,5 msk kokosfett
1 dl kokos eller nötter att rulla dem i

Gör så här:
* Mixa nötterna tills de blir som ett grovt mjöl.
* Tillsätt de urkärnade dadlarna, kakaon och kokosoljan och fortsätt mixa tills det blir en jämn smet.
* Rulla till små bollar och vänd i kokos, hackade nötter eller kakao. Ställ i kylen i 30 minuter. Klart!


Ingrids chokladkaka

* Börja med att långsamt smälta 200 g smör och 200 g choklad i en kastrull.
* Vispa 4 ägg och 2 dl socker pösigt.
* Blanda ner 2,5 dl mjöl och 1 tsk bakpulver i smeten.
* Blanda ner den smälta chokladen och smöret i smeten.
* Häll smeten i en smörad och bröad form med avtagbara kanter.
* Sätt in i mitten av ugnen, 225 grader i 8-10 minuter. Klart!

 

Chokladmousse (4 portioner)

250 g mörk choklad
3 ägg
1/2 dl strösocker
2 tsk mörk rom
1 1/2 dl grädde, vispad till mjukt skum

* Lägg chokladen i en kastrull och värm långsamt på svag värme så att chokladen smälter. Rör om då och då.
* Vispa ägg och socker tills smeten är tjock och pösig.
* Lägg över smeten i en stor skål. Vänd ner den smälta chokladen och rommen i äggsmeten, sen också den vispade grädden. Arbeta snabbt tills all smet blandas.
* Fördela smeten i fyra portionsformar eller dessertglas, rymd ca 2 1/2 dl. Ställ moussen i kylen tills den stelnat.

 

Snabblagad röd linssoppa (4 portioner)

Stek en finhackad lök mjuk i lite olja och tillsätt 2 ½ dl (250 g) röda linser, 425 g konserverade krossade tomater och 1 liter grönsaksbuljong. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i ca 20 minuter. Rör ned lite hackad färsk basilika.

Detta är grundreceptet. Jag ersätter en del av buljongen med kokosmjölk för att få en fylligare soppa. Prova dig fram till vad som passar. En mycket lätt soppa att göra som med fördel görs en dag innan.

 

Palak Paneer (4 portioner)

Ingredienser:

Valfritt ris ( gärna rött ekologiskt ris från Italien)

3 msk Olivolja
1 krm Svartpeppar malen
2 msk Tomatpuré
1 msk Garam Masala kryddblandning
1 krm salt
400 g krossade Tomater
2 klyftor Vitlök
450 g Halloumi
2 msk färsk Ingefära
125 g Bladspenat
200 g Tomater
1 tsk Gurkmeja
1 st Gul lök
1 st Grönsaksbuljongtärning Eko
1 burk Kokosmjölk

Gör så här:

Koka riset.

Grovriv ingefäran till 2 msk riven. Hacka lök och blanda ingefära, lök, garam masala, olja, tomatpuré och kryddorna i en bunke. Detta kan med fördel göras dagen innan.
Skär halloumin i 1 cm stora tärningar. Hetta upp olja i en panna och stek halloumin och kryddpastan på medelvärme i 3 minuter. Tillsätt kokosmjölk och tomater. Låt puttra i cirka 5 minuter tills allt blir varmt. Vänd ner spenaten i pannan och låt den blandas med de andra ingredienserna. Smaka av och komplettera med kryddor efter din smak. Det går utmärk att lägga i chili om man vill ha mer hetta.
Servera med riset och gärna en sallad till med morötter och gurka skurna på längden med osthyvel och lite olivolja över..

 

 

Sydkustens Beddingebiffar

1 broccoli

2 ägg

1 krm salt

1 krm svartpeppar

1 tsk torkad oregano

1 tsl torkad basilika

½ finhackad chili

70 g finhackad spenat

Ca 8 soltorkade tomater

100 g smulad getost/fetaost

1 dl majsströbröd eller vanligt

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Mixa broccoli (hela broccolin) med ägg, kryddor och chili.
  2. Vänd ihop med spenat, tomat och ost (mixa inte!). blanda ner ströbrödet. Låt stå i 10 minuter.
  3. Forma järpar ca 15 st. och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ca 20 min.

Njut av härlig smak av örter, ost, chili och spenat!

 

Lins- och kikärtsburgare med koriandergrädde

Lins- och kikärtsburgare

2 ½ dl (250g) röda linser

1 msk olja

2 skivade lökar

1 msk tandoorikrydda

425 g konserverade kikärter, avrunna (eller torkade som har fått svälla och sen blivit kokta)

1 msk riven färsk ingefära

1 ägg

3 msk hackad färsk persilja

2 msk hackad färsk koriander

5 ½ dl ströbröd (jag tar mycket mindre. Känn efter när smeten känns lagom fast)

Koriandergrädde

1 ¼ dl crème fraîche

1 ¼ dl grädde

1 pressad vitlöksklyfta

2 msk hackad färsk koriander

2 msk färsk hackad persilja

 

  1. Koka upp en stor kastrull med vatten och häll i linserna. Låt sjuda utan lock tills linserna är mjuka. Låt dem rinna av väl. Värm oljan i en kastrull och stek löken mjuk. Tillsätt tandoorikryddan och rör tills det börjar dofta. Låt svalna något.
  2. Lägg kikärterna, hälften av linserna, ingefära, ägg och den stekta löken i en matberedare och kör till en slät smet. Lägg över i en skål, rör ner resten av linserna, persilja, koriander och ströbröd och blanda väl. (spara en del av ströbrödet till panering)Dela smeten i 10 delar.
  3. Forma varje del till en rund kaka. Vänd burgarna i ströbröd och stek dem en stund på varje sida tills de fått fin färg. Servera med koriandergrädde till.
  4. Koriandergrädde: blanda alla ingredienser och smaka av.

Notera:

Burgarna kan formas upp till två dagar i förväg och förvaras övertäckta i kylskåp. Sen behöver de bara stekas. Koriandergrädden kan göras upp till tre dagar i förväg och förvaras i burk med lock i kylskåp. För bästa resultat bör den göras minst en dag innan och få stå och ”dra” i kylskåp.

 

Katinkas ungerska ost

2 l filmjölk
1 finhackad gul lök
1 msk kummin
1 msk paprikapulver
3-4 cm sardellpasta på tub

Värm filmjölken till 37 grader. Blöt en duk i varmt vatten och lägg i ett durkslag. Häll i filmjölken och låt vasslan rinna av. (kan användas till brödbak.) Låt rinna av över natten på svalt ställe.

Blanda ostmassan med lök och kryddor. Har du ingen sardellpasta hemma går det bra att använda salt istället.
Låt gärna stå ett dygn innan den serveras så att smakerna sätter sig. En väldigt dryg och god färskost som du själv kan
smaksätta i det oändliga!


Tahini

1 paket skalad eller oskalad sesamfrö

Lite salt

God olja

Låt sesamfröna rostas i omgångar på spisen, högsta värme, men skaka stekpannan hela tiden. De oskalade börjar ”poppa”, då är de färdiga. De skalade får man mer passa så att de inte bränns vid. Häll i mixer, häll i lite salt och olja. Mixa i omgångar och dosera oljan i omgångar. Mycket gott pålägg.

Smaklig spis!

 

Andra tips:

  • Starta gärna dagen med att dricka kokt vatten. Det sköljer igenom vårt system och ”tvättar” oss på insidan.
  • Prova gärna att lägga i persilja eller mynta i det kokta vattnet; vätskedrivande bl a.
  • Golden drink: gör en pasta av gurkmeja och kokt vatten. Värm en kopp mjölk (sojamjölk) och blanda i önskad mängd gurkmeja, sesamolja och honung (för det söta). Denna dryck smörjer och värmer våra leder och känns extra härlig särskilt vintertid.
  • Ha en flaska sesamolja (en olja som är väldigt värmande)stående i duschen som du kan smörja dina leder med innan du duschar. Hjälper särskilt vintertid om man är lite frusen.