Home » Atopiskt eksem

Atopiskt eksem

Vad är atopiskt eksem?
Atopiskt eksem är en icke smittsam sjukdom som yttrar sig som en inflammation i överhuden. Inflammationen visar sig oftast som klåda, torrhet, blåsbildning, fjällning, svullnad och ibland även blödning. Denna hudåkomma är vanligast i ansikte, hårbotten, nacke, armveck, knäveck och baktill. Atopiskt eksem är vad man i folkmun kallar blöjeksem. Man misstänker att det är genetiskt betingat, alltså att det går i arv. Kopplat till atopiskt eksem ser man även ett tydligt mönster av att personen som är drabbad även är allergiker/astmatiker. Misstänker du att du lider av eksem bör du kontakta läkare för att få diagnos. 

Detta kan försämra dina eksem 
• Torrhet i huden som ger klåda (ofta vid kyla)
• Uttorkande dusch och bad
• Svettning som utlöser klåda
• Lösningsmedel i till exempel bassänger (klor)
• Allmänna sjukdomar och infektioner som påverkar hudens tillstånd
• Psykisk stress

Här följer nu några enkla tips som kan kombineras med produkter från MARIA ÅKERBERG:
Den torra huden skall hållas lagom fuktig med bland annat olja, balm och creme. 

Barn som får besvär med sina eksem när de badar kan behöva smörjas in med olja eller balm före bad.  

Bad är skonsammare än dusch då det mjukar upp huden och döda hudceller lossnar så att fukt kan tränga djupare och återfukta.  

Tvätta alltid nya kläder och använd främst bomullskläder. 

Beroende på kroppsdel går det bra att smörja med olika produkter. 

Smörj morgon och kväll – variera produkterna. Välj till exempel mer fuktbaserat (lotion/creme) på morgonen och mer fettbaserat (balm/olja) till kvällen. 

Tänk på hudvård som med mat: kroppen mår bäst av variation.

Om eksemet är fuktigt
Vid fuktiga eksem används med fördel följande:                                                                                                                          Applicera Aloe Vera Barbadensis. Produkten torkar ihop och motverkar fukt i eksemet. 

Om eksemet är torrt
Vid torra eksem används med fördel följande:
Eye Cream
Face Protection
Coldpressed Jojoba Oil
Baby Care
Shea Balm

Massage
Produkterna bör innehålla en blandning av olika vegetabiliska oljor så att huden får en variation av fettsyror som bygger upp hudbarriären. Undvik massageoljor med ensidigt innehåll (exempelvis endast olivolja eller rapsolja) och massageoljor med höga halter av eteriska oljor och massageoljor med kolofonium (barrträd såsom En och Cypress). 

Peeling
Vår Salt Scrub Energy skrubbar bort döda hudceller samtidigt som huden stimuleras, vilket resulterar i att den lättare kan ta upp fukt.


Varje kväll
Smörj in händerna med Hand Cream och sedan Shea Balm direkt ovanpå, båda med 100% naturliga ingredienser men med lågt innehåll av eteriska oljor. Produkterna bör innehålla en blandning av olika vegetabiliska oljor så att huden får en variation av fettsyror som bygger upp hudbarriären. Använd bomullsvantar. 

Ansiktsbehandling
Du kan med fördel komma på en ansiktsbehandling hos oss. Vår hudvårdsterapeut vet vilka produkter som passar olika hudtyper. 

Kontakta alltid en hudläkare för att få en diagnos om du misstänker att du drabbats av atopiskt eksem.