Home » Acne

Acne

Acne kallas i folkmun för finnar. Detta är en hudsjukdom som orsakas av inflammationer i huden, som i sin tur orsakas av hudbakterier. Medicinskt delas acne upp i ca 6 olika typer beroende på grad och form. Den vanligast förekommande formen är Acne Vulgaris som är en inflammation i talgkörteln.

Alla kan drabbas, oavsett ålder eller kön. Under puberteten är hormonerna i kroppen ur balans och det är då acne är som vanligast. Samma sak gäller i vuxen ålder, det kan vara hormonerna som spökar. Därför är acne t.ex vanligt vid menstruation. Hormoner och en kropp ur balans kan trigga igång inflammation i huden av olika slag. Förändringar i hudens pH värde kan också vara en orsak. Olika typer av föda kan spela in på hur huden mår och kan därför trigga acne. Studier visar på samband mellan föda och acne men det är inte helt säkert fastställt varav man bör se på olika fall efter individ. Typer av mat som diskuteras är den sort som ger hög glykemisk belastning som t.ex socker, vetemjöl och mjölk. Man misstänker även att acne till viss del kan vara ärftligt.

Förutom ansiktet är de vanligast drabbade områdena de med mer utvecklade och vidgade porer så som nacke, bröst och rygg. Acne kan även sätta sig på mage, axlar och innanlår men det är mer ovanligt och då även i mindre grad.

Alla hudtyper kan drabbas av acne. Vanligtvis kopplas acne gärna ihop med en fet hudtyp. Det behöver inte alls vara så. Även en torr hudtyp kan drabbas. Därav bör man välja sin hudvård och behandling av acne utifrån sin grundhudtyp och inte utifrån hudsjukdomen. Se alltid till att vara insmord med rätt typ av återfuktning men aldrig med något som täpper igen huden.

Misstänker du att du har acne bör du kontakta hudläkare för att få diagnos.

Hudvård från MARIA ÅKERBERG lämpar sig väl för en hud som drabbats av acne.
AHA-behandling kan ha en positiv verkan på acne då den har förmåga att sänka pH-värdet i huden.
Tips på produkter som kan lämpa sig väl att använda hemma är:
Foaming Wash Clearing som rengör milt men effektivt utan att torka ut huden.
Lemon Freshener, ett ansiktsvatten som hjälper huden att återställa pH-värdet.
Ansiktspeeling, AHA & Jojoba Peeling och även Papaya Peeling. Här bör nämnas att den drabbade bör vara försiktig med att massera runt peeling då man inte vill massera runt och sprida eller irritera inflammationen i huden. Använd den gärna som enzympeeling och låt verka i lugn och ro på huden en stund.
Renande masker som Face Mask Clearing och Face Mask Gentle används med fördel 1-2 gånger i veckan.
Serum Clearing som både återfuktar på djupet samtidigt som den har en renande effekt i huden.
Serum Antirouge är speciellt bra för en hud som är röd. Hästkastanjen i den drar ihop kärl och stärker dem så att rodnader på sikt lugnas.
Serum C är speciellt bra om där finns ärrvävnad.
Face Lotion Clearing återfuktar och hjälper huden att hålla sig ren, utan att torka ut.

En renande kur bestående av kombinationen AHA & Jojoba Peeling och Face Mask Clearing över kan ge positiva resultat.
Man lägger då ett tunt lager av skrubben först över rengjord hud. Sedan toppar man det lagret med en generös mängd Face Mask Clearing och låter dem verka tillsammans i ca 20 minuter.

På kroppen (rygg, bål och överarmar) kan Body Scrub vara till hjälp. Man kan även här lägga Face Mask Clearing och låta den rengöra på djupet.

Kom ihåg att alltid välja din hudvård efter din grundhudtyp och inte efter acnen. Vår hudvårdsterapeut är kunnig inom ämnet hud och guidar dig gärna till att hitta specifika produkter som kan balansera och stärka din hud inifrån.